ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Δημοσιεύσεις: εξάρτηση

Άκης Κούβελας |

Παρατηρώντας χρόνια τώρα τις συμπεριφορές των εξαρτημένων ατόμων μια πολύ χαρακτηριστική στάση είναι η απάθεια που έχουν υιοθετήσει απέναντι στο περιβάλλον τους αλλά  και στη ζωή.

Άκης Κούβελας |

Το κράτος θα μπορούσε να είναι διαπαιδαγωγός,  ένας  ρόλος και μια αντίληψη που μπορεί να σας παραξενεύει , κρύβει όμως μια μεγάλη αλήθεια.

Άκης Κούβελας |

Πολλοί με ρωτούν γιατί το παιδί μου κάνει χρήση, γιατί ο άνδρας μου πίνει τόσο πολύ ή γιατί το παιδί μου δεν με ακούει ή γιατί φέρετε έτσι ή αλλιώς κ.ο.κ.

Σε συνέχεια των ενημερωτικών άρθρων για τις συνέπειες απο τη χρήση κάνναβης και κοκαΐνης αλλά και αλκοόλ, θα αναφερθούμε αυτή τη φορά στα οπιούχα τα οποία είναι ισχυρότατα παυσίπονα. Η ονομασία τους προέρχεται από το όπιο, μια ουσία που περιέχεται στην παπαρούνα μήκων η υπνοφόρος. Η μορφίνη και η κωδεΐνη παρασκευάζονται από το όπιο. Με την προσθήκη μιας χημικής ουσίας στη μορφίνη, παράγεται η ηρωίνη. Υπάρχουν και συνθετικά οπιούχα, γνωστότερο των οποίων είναι η μεθαδόνη.

Ο Ανθρώπινος Κήπος κατανοώντας το μέγεθος των συνεπειών των εξαρτήσεων και το πόσο καταβάλουν το σώμα την ψυχή και το πνεύμα των εξαρτημένων ατόμων αλλά και των συνεξαρτημένων οικείων τους, συνεχίζει την ενημέρωση σε σχέση αυτή τη φορά με το αλκοόλ. Μετά την αναφορά στις “Συνέπειες και επιδράσεις από τη χρήση κάνναβης και κοκαΐνης” σήμερα παραθέτουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που σχετίζονται με τη χρήση του αλκοόλ.

Θεωρητικά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα που οφείλονται στη χρήση ουσιών. Ωστόσο πολλά από τα άτομα αυτά δεν γνωρίζουν εάν και κατά πόσον βλάπτει την υγεία τους η χρήση ουσιών. Ακόμη και άτομα που κάνουν ελάχιστη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών μπορεί να μην είναι βέβαια για τις συνέπειες της χρήσης. Οπότε είναι σημαντικό οι χρήστες και οι συγγενείς τους να είναι ενημερωμένοι όσον αφορά τις συνέπειες της χρήσης των ψυχοδραστικών ουσιών.

Πιστεύω ότι το πιο δύσκολο, το πιο μεγάλο εμπόδιο για να επιλέξει ένας εξαρτημένος να ζητήσει βοήθεια, είναι η άρνηση. Η δυσκολία να ονομάσει κάποιος το πρόβλημά του, σηματοδοτεί ότι θα δει και μέρος της πραγματικότητας που τον διέπει και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνει κάτι για αυτό.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά στην εξάρτηση, το να κάνει κάτι για αυτό ο εξαρτημένος, σημαίνει απώλεια και απώλεια σημαίνει θλίψη, πόνο, αμηχανία, θυμό και μία πτυχή, είναι ότι ο εξαρτημένος έχει μεγάλη δυσκολία να βιώσει συναισθήματα και μάλιστα όταν είναι υπό το κράτος της εξάρτησης για πολλά χρόνια.

Η εξάρτηση από ουσίες είναι νόσος του εγκεφάλου, χρόνια και υποτροπιάζουσα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ταυτίζεται πλέον με το Αλσχάιμερ, την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τη νόσο του Πάρκισον, και με τις καρδιοπάθειες. Η νόσος Δ. Χ. Ο. χαρακτηρίζεται από επιθυμία, εμμονή και καταναγκασμό. Δεν είναι μια ηθική ανεπάρκεια του ατόμου. Όπως δεν κατηγορούμε κάποιον που έχει γρίπη, ή καρκίνο, για τα συμπτώματά του, έτσι πρέπει να είναι και για κάποιον που έχει αυτή τη νόσο. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία για πολλούς να συλλάβουν αυτή την ιδέα.