ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοσιεύσεις: ουσίες

Σε συνέχεια των ενημερωτικών άρθρων για τις συνέπειες απο τη χρήση κάνναβης και κοκαΐνης αλλά και αλκοόλ, θα αναφερθούμε αυτή τη φορά στα οπιούχα τα οποία είναι ισχυρότατα παυσίπονα. Η ονομασία τους προέρχεται από το όπιο, μια ουσία που περιέχεται στην παπαρούνα μήκων η υπνοφόρος. Η μορφίνη και η κωδεΐνη παρασκευάζονται από το όπιο. Με την προσθήκη μιας χημικής ουσίας στη μορφίνη, παράγεται η ηρωίνη. Υπάρχουν και συνθετικά οπιούχα, γνωστότερο των οποίων είναι η μεθαδόνη.

Θεωρητικά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα που οφείλονται στη χρήση ουσιών. Ωστόσο πολλά από τα άτομα αυτά δεν γνωρίζουν εάν και κατά πόσον βλάπτει την υγεία τους η χρήση ουσιών. Ακόμη και άτομα που κάνουν ελάχιστη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών μπορεί να μην είναι βέβαια για τις συνέπειες της χρήσης. Οπότε είναι σημαντικό οι χρήστες και οι συγγενείς τους να είναι ενημερωμένοι όσον αφορά τις συνέπειες της χρήσης των ψυχοδραστικών ουσιών.

Η εξάρτηση από ουσίες είναι νόσος του εγκεφάλου, χρόνια και υποτροπιάζουσα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ταυτίζεται πλέον με το Αλσχάιμερ, την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τη νόσο του Πάρκισον, και με τις καρδιοπάθειες. Η νόσος Δ. Χ. Ο. χαρακτηρίζεται από επιθυμία, εμμονή και καταναγκασμό. Δεν είναι μια ηθική ανεπάρκεια του ατόμου. Όπως δεν κατηγορούμε κάποιον που έχει γρίπη, ή καρκίνο, για τα συμπτώματά του, έτσι πρέπει να είναι και για κάποιον που έχει αυτή τη νόσο. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία για πολλούς να συλλάβουν αυτή την ιδέα.