ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Οικογένεια, ένας σημαντικός Θεσμός

Άκης Κούβελας |

Η οικογένεια είναι ένας σπουδαίος και σημαντικός θεσμός, ο οποίος έχει χάσει την αξία του σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ένα οχυρό που τα τείχη του γκρεμίζονται σιγά σιγά.

Τα μέλη της οικογένειας είναι απροστάτευτα από πολύ κακές επιρροές και τα δύο σημαντικά πρότυπα, πατέρας – μητέρα, χάνουν ολοένα και περισσότερο την ικανότητα και τη διαχρονική τους αξία. Καθημερινά υποσκάπτονται οι παραδοσιακές αξίες και υπάρχει έλλειψη νοήματος. Ενώ η οικογένεια είναι – ήταν – πρότυπο αξιών και πνευματικών αρχών, χαρακτηρίζεται σιγά σιγά σαν πρότυπο καταναλωτικών αγαθών. Η οικογένεια σε μεγάλο βαθμό δε, χαρακτηρίζεται από υψηλούς ψυχικούς και συναισθηματικούς δεσμούς που καταλήγουν να μην εμπεριέχονται τελικώς στη σχέση με αποτέλεσμα η ίδια η επαφή – σχέση να χαρακτηρίζεται από την παροχή άχρηστων υλικών αγαθών. Η ύλη έρχεται να υποκαταστήσει την επαφή του ψυχικού και συναισθηματικού πάρε – δώσε.

Οι γονείς καταγίνονται με την ύλη και την οικονομική αποκατάσταση, χωρίς διάκριση και τη νουθεσία των παιδιών, έρχεται να αναλάβει η τηλεόραση και κάθε είδους αρνητική επιρροή (Διαδίκτυο κ.λ.π). Αυτό βιώνεται από τα παιδιά ως ουσιαστική έλλειψη, ντυμένη με ανασφάλεια, φόβο και θυμό.

Το κενό που δημιουργείται σε ψυχικό επίπεδο και η έλλειψη πειθαρχίας, επαφής, ενδιαφέροντος και αρχών, σε συνάρτηση με τη χαλαρή δομή της οικογένειας, την έλλειψη κοινής τακτικής των γονιών και τη διαφοροποίηση των διακριτών ρόλων Πατέρας – Μητέρα, είναι δυσαναπλήρωτο και όταν το παιδί ή ο νέος συναντηθεί με το αλκοόλ ή οποιαδήποτε άλλη ουσία που αλλάζει τη ψυχική του διάθεση, θα χρειαστεί τόνους για να γεμίσει αυτό το κενό, μόνο που αυτό το κενό, δεν θα γεμίσει ποτέ. Ίσως μόνο με φυλακές, ιδρύματα ή ακόμα και θάνατο.

Οι εργαζόμενοι γονείς που θέλουν να διαπρέπουν στον επαγγελματικό τομέα και πηγαίνουν σε οποιαδήποτε διάσταση για να το πετύχουν, θα είναι καλό να πάνε και σε οποιαδήποτε διάσταση για να στηρίξουν το θεσμό της οικογένειας και να καλλιεργήσουν τη πατρότητα και τη μητρότητα, ρόλους που άλλωστε έχουν επιλέξει, και θα είναι καλό να στηρίξουν με ενήλικο τρόπο.

Στην οικογένεια γίνεται η ζύμωση των αυριανών πολιτών, μια ευθύνη των γονιών, πέρα από το τι κάνει το κράτος ή κάποιος άλλος κοινωνικός θεσμός.

Απέναντι στην ύλη, ας αντιτάξουμε πνευματικότητα, να τη διδάξουμε στα παιδιά. Ας τα διδάξουμε τη φρόνηση και το στοχασμό, να τα διδάξουμε να γίνουν συναισθηματικά αυτόνομοι άνθρωποι, χρήσιμοι τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για τους άλλους.

Στον Ανθρώπινο κήπο θεωρούμε πολύ σημαντικό το ρόλο της οικογένειας και για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει Ομάδα Υποστήριξης της Οικογένειας και των Οικείων Προσώπων.