ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Η καθήλωση των εξαρτημένων για χρόνια στη χορήγηση υποκατάστατων και η έλλειψη διάκρισης για την αποτελεσματική διαχείριση της εξάρτησης από τη χρήση ουσιών

Άκης Κούβελας |

Ένα άρθρο ενός εξαρτημένου (Δημήτρης..) που χορηγούνταν από τον ΟΚΑΝΑ για 17,5 χρόνια με Μεθαδόνη παρά το προβληματικό ( HCV) συκώτι του όπου και οδηγήθηκε σε Ηπατική ανεπάρκεια (χρήζει άμεσης μεταμόσχευσης ήπατος) τελικά έμεινε καθαρός αφού προσήλθε στον Ανθρώπινο Κήπο και βιώνει όχι μόνο την καθαρότητα από τις ουσίες αλλά και την νηφαλιότητα κάτι που κανένα υποκατάστατο δεν το καταφέρνει.

 

Ακολουθεί το άρθρο

Καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, καλούμεθα να πάρουμε αποφάσεις ή να κάνουμε κάποιες επιλογές, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, το αποτέλεσμα δε αυτών κρίνει αν πράξαμε σωστά ή λάθος.

 

Ως χρήστης ναρκωτικών σε ανάρρωση, κοιτώντας πίσω στο παρελθόν μου, κλήθηκα –όπως όλοι- ν’ αποφασίσω για την ζωή μου και την πορεία της, φτάνοντας σήμερα μετά από ένα δύσκολο και κουραστικό ταξίδι στην ανάρρωση.

 

Η επαφή μου με τις ουσίες ήρθε αργά ηλικιακά, αυτό δε είχε ως αποτέλεσμα την επίσης αργή ηλικιακά απόφαση να κοπούν τα δεσμά της χρήσης και των πολύ άσχημων συνεπειών της που είχαν για μένα.

 

Η πρώτη μου επαφή με τις ουσίες ήταν αυτής της ηρωίνης και της καθημερινής της χρήσης. Ποτέ δεν πίστεψα ούτε παραδέχτηκα ότι είχα εθιστεί για τα καλά. Η χρήση της ηρωίνης συνεχίστηκε για 5 συναπτά έτη. Υπήρχαν βέβαια και μεγάλα χρονικά διαστήματα, από 11 έως 6 μήνες που με κάποιο τρόπο κατάφερνα να σταματήσω. Αμέσως μετά όμως άρχιζα και πάλι και κάθε φορά με μεγαλύτερη ένταση. Όλη η ζωή μου περιστρεφόταν από τη καθημερινή ικανοποίηση της ασθένειας, χωρίς να ενδιαφέρομαι καθόλου για τις συνέπειες. Είχα πάντοτε χρήματα όχι μόνο για μένα αλλά και όλους τους παρατρεχάμενούς μου, οι οποίοι φυσικά απέβλεπαν σε μένα για τα χρήματα και τίποτε άλλο.

 

Προς το τέλος της 5ετίας και έχοντας κάνει αίτηση στον ΟΚΑΝΑ για την ένταξη μου στην χορήγηση μεθαδόνης, έλαβα την πολυπόθητη ειδοποίηση. Ένταξη μου στο πρόγραμμα.

Βέβαια, η μεθαδόνη είναι ένα υποκατάστατο της ηρωίνης και όχι απεξάρτηση, όπως ο ΟΚΑΝΑ υποστήριζε με σθένος.

 

Παρά ταύτα, ήμουν ικανοποιημένος με την ένταξη μου. Από την μία μέρα στην άλλη, από παράνομος και με το στίγμα της ναρκομανίας, έγινα νόμιμος χρήστης. Ναρκωτικό με τις ευλογίες του κράτους. Μαζί ήρθε και οικονομική ανακούφιση, δεν χρειαζόταν πλέον να ξοδεύω περίπου 100 ευρώ / ημέρα για εύρεση “stuff” (ηρωίνης), επίσης δε δεν υπήρχε ανάγκη σπαταλήματος χρόνου για την καθημερινή δοσολογία.

Από την παρανομία στην νομιμότητα εν μία νυκτί.

 

Από την αρχή της ένταξης στην μεθαδόνη, είχα κάνει ένα πλάνο, για το τι θα έκανα. Το πλάνο έλεγε ότι θα ξεκινούσα με υψηλή δοσολογία και σταδιακά θα κατέβαινα μέχρι μηδενισμού. Πίστευα ότι αυτό θα βοηθούσε στην αποκοπή μου από τις ουσίες. Υπήρχε στην αρχή αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο αλλά τελικά κατέληξα στην παραμονή μου επί 6 μήνες +-1 ακόμη μήνα.

Πήγα μεν για 6 μήνες και τελικά έκατσα 17,5 χρόνια !

 

Δεν μπόρεσα ποτέ να απελευθερωθώ από τα δεσμά της μεθαδόνης για πολύ απλούς λόγους. Κάθε φορά που έφτανα στο minimum αισθανόμουν άδειος. Ήθελα κάτι να με γεμίζει, ιδίως το κεφάλι μου, κάτι να μου δίνει ενέργεια. Έτσι η μακροχρόνια χορήγηση ήρθε σχεδόν φυσιολογικά. Πάντα εύρισκα δικαιολογίες και εμπόδια για να μην σταματήσω. Είτε ήταν η δουλειά, είτε τα χρήματα, είτε το άμεσο περιβάλλον.

Όλο αυτό άλλαξε όταν άρχισαν οι πρώτες σωματικές συνέπειες. Η HVC ακολούθησε την κύρωση, η οποία έγινε ηπατική εγκεφαλοπάθεια, κατόπιν η του οισοφάγου και στομάχου κιρσορραγία και το κερασάκι στη τούρτα,η 3ου βαθμού ηπατική ανεπάρκεια και άμεση ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος.

 

Το κόστος των 17,5 ετών ήταν εδώ.

Ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι είχα 2 επιλογές. Τον θάνατο ή την ολοκληρωτική αποκοπή από την μεθαδόνη. Αν και στη αρχή επέλεξα τον Θάνατο, κάποια στιγμή, βρήκα την δύναμη, από πού μόνο ο Θεός ξέρει, να σταματήσω. Πάλι εν μία νυκτί.

Ήταν πολύ δύσκολο. Κυριολεκτικά τα είδα όλα και πέρασα τα πάνδεινα. Όμως με το πείσμα, την επιμονή και τη δύναμη του Θεού, τα κατάφερα. Σταμάτησα. Πέρασα στην ανάρρωση και είμαι σήμερα καθαρός. Με τις καθημερινές δυσκολίες πάντα, αλλά καθαρός.

Άρχισα και πάλι να ζω. Να μαθαίνω από τη αρχή. Να νιώθω την κάθε μέρα με όλες της τις γεύσεις και πλήρης συναισθημάτων.

 

Αυτά διότι έκανα την παραδοχή ότι δεν μπορούσα να ελέγξω την χρήση και ότι χρειαζόμουν βοήθεια. Μπήκα σε κλειστό πρόγραμμα(Ανθρώπινος Κήπος) με 5μηνη διάρκεια, με εντατική ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Δεν έχει καμμία αξία να σταματήσεις τις ουσίες αν δεν οπλιστείς με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε η απόφαση σου να είναι παρούσα και δυνατή.

Ήρθα σ επαφή με τον Ν.Α. (Ναρκομανείς Ανώνυμοι ) μία αυτοσυντηρούμενη αδελφότητα, παγκόσμια, η οποία απλόχερα προσφέρει την βοήθεια της για όποιον την θελήσει. Δεν δέχεται επιδότηση από κανένα, αντίθετα τα μέλη προσφέρουν τον οβολό τους για να παραμείνει ανεξάρτητη αδελφότητα.

 

Σ’ αντίθεση με τον ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι παίρνουν κρατικές και Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ ανά χρόνο. Με δυσανάλογα αποτελέσματα.

 

Πιστεύω ότι δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα αποτελέσματα. Η μεθαδόνη είναι ένας ωραιότατος τρόπος καθοδήγησης, υπακοής και τελικά απόλυτου ελέγχου στο προβληματικό και στιγματισμένο σύνολο των ναρκομανών (αν κάνεις το χ,ψ,ω) θα σε πετάξουμε έξω. Ο φόβος είναι ένα δυνατό εργαλείο ελέγχου και καταστολής. Αν φοβάσαι εύκολα υποχωρείς και κάνεις ότι σου λένε. Χωρίς αντιρρήσεις, όπως τα πρόβατα. Μας θέλουν υποχείρια και δούλους. Μέχρι στιγμής δε, το πετυχαίνουν. Έχουμε ανάγκη από μία εκ βάθρων αλλαγή της πολιτικής του κράτους για τα ναρκωτικά. Εξ άλλου αν όσα γίνονται σήμερα ήταν σωστά δεν θα είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε. όπου οι θάνατοι λόγω χρήσης αυξάνονται, όπως και ο αριθμός των χρηστών.

 

Οι αράδες αυτές γράφονται με την ελπίδα ότι ίσως βοηθήσουν άλλους χρήστες που είναι ακόμη εκεί που εγώ ήμουν. Θέλω να προσφέρω ό,τι απλόχερα πήρα, να δείξω ότι κανείς δεν είναι χαμένος αλλά η ελπίδα με την πίστη κάνουν θαύματα.

 

Είμαι η ζωντανή απόδειξη. 

Δημήτρης

Θεματολογία