ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Εξάπλωση, συνέπειες και διαστάσεις της καταναγκαστικής χρήσης ουσιών

Ανθρώπινος Κήπος |

Μεταφράσαμε ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο από τους New York Times για την εξάπλωση, τις συνέπειες και τις διαστάσεις που έχει πάρει η καταναγκαστική χρήση ουσιών.

 

Περισσότεροι από 72.300 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους πέρυσι από υπερβολική δόση ναρκωτικών, μία αύξηση 10% συγκριτικά με το 2016, καταγράφοντας έτσι νέο εθνικό ρεκόρ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η κύρια αιτία γι’ αυτήν την αύξηση είναι η εξάπλωση σε βαθμό επιδημίας των οπιοειδών, με την ηρωίνη, τα συνταγογραφούμενα χάπια και τα συνθετικά οπιούχα σκευάσματα να ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους από υπερβολική δόση το 2017. Οι θάνατοι από την φαιντανόλη, μία ολοένα και πιο δημοφιλή συνθετική οπιούχα ουσία που είναι μέχρι και 50 φορές πιο δραστική από την ηρωίνη, αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2017, ενώ οι θάνατοι από ηρωίνη και συνταγογραφούμενα χάπια μειώθηκαν.

Σύμφωνα με τους New York Times, δύο είναι οι λόγοι για την αύξηση των θανάτων το 2017: Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν χρήση οπιοειδών, και συγχρόνως, τα ίδια τα ναρκωτικά είναι πολύ πιο ισχυρά.

Τα ισχυρότερα συνθετικά οπιοειδή, όπως η φαιντανόλη και τα παράγωγά της, αναμειγνύονται στην μαύρη αγορά μαζί με ηρωίνη, μεθαμφεταμίνη, και βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες είναι φάρμακα που μειώνουν το άγχος. Σε αντίθεση με την ηρωίνη, η οποία εξάγεται από το φυτό της παπαρούνας, η φαιντανόλη παράγεται σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια, και μεταφέρεται πολύ πιο εύκολα γιατί έχει πιο συμπυκνωμένη σύσταση.

Οι διαφορετικοί συνδυασμοί των παραπάνω ναρκωτικών μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές ακόμα και στους πιο έμπειρους και μακροχρόνιους χρήστες ναρκωτικών. Σε κάποιες περιοχές, οι μίξεις των συνθετικών ναρκωτικών με την ηρωίνη αλλάζουν πολύ συχνά, καθιστώντας τις εξαιρετικά επικίνδυνες για τους χρήστες. Ενώ αρχικά η επιδημία της εξάπλωσης των οπιοειδών εντοπιζόταν κυρίως στον λευκό πληθυσμό και σε επαρχιακές περιοχές, τώρα πλέον οι αναγγελίες θανάτων έρχονται από παντού.

Οι θάνατοι από την εξάπλωση των οπιοειδών έχουν ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό τους θανάτους που προκύπτουν από άλλα κρίσιμα προβλήματα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το HIV, στο αποκορύφωμα της εξάπλωσής του προκάλεσε 43,000 θανάτους το 1995, ενώ 55,000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα το 1972, σημειώνοντας ρεκόρ θανάτων εκείνη τη χρονιά.