ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Η Προστασία της Νηφαλιότητας την περίοδο των Εορτών.

Άκης Κούβελας |

Για το άτομο που αναρρώνει από την ενεργό χρήση (αλκοόλ –ναρκωτικά κ.α.) είναι μια περίοδος που θα την χαρακτήριζα υψηλού κινδύνου για την περίπτωση υποτροπής.

Εάν είναι οι πρώτες εορτές ειδικά, θέλει πολύ προσοχή. Οι οδηγίες από μας απευθύνονται στην οικογένεια η οποία θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει αλκοόλ η άλλες ουσίες στο σπίτι και στο τραπέζι. Καλό είναι να κρατηθεί ένα χαμηλό προφίλ κοινωνικών επαφών και μια καλώς εννοούμενη εσωστρέφεια διότι το άτομο δεν είναι έτοιμο να το διαχειριστή και ας λέει το αντίθετο.

Το άτομο δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τόσους στρεσογόνους παράγοντες μαζί.

Καλό είναι αυτές τις ημέρες να παρακολουθεί όσες περισσότερες ομάδες Ναρκομανών Ανωνύμων η Αλκοολικών Ανώνυμων μπορεί αντί να κάθετε μέσα στο σπίτι κλεισμένος στον εαυτό του και στις σκέψεις του.

Να θυμάστε ότι θα έρθουν κι άλλα Χριστούγεννα και άλλες εορταστικές περίοδοι που αυτό που ευχόμαστε είναι ο υπό ανάρρωση εξαρτημένος να έχει θεμελιώσει μια καλή βάση καθαρότητας και νηφαλιότητας.

Η άποψη να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να προβάλλουμε τις ανάγκες μας πρώτα χωρίς διάκριση θα δημιουργήσει ενδεχομένως παραπάνω στρες από το αναμενόμενο, για αυτό καλό είναι να πηγαίνουμε σε ομάδες συμβουλευτικής εξαρτημένων ώστε να παίρνουμε κατεύθυνση.

Ψυχραιμία λοιπόν αν κρατηθεί ένα χαμηλό προφίλ τα πράγματα θα πάνε καλά.

Σε κάποιους θεραπευόμενους προτείνω να δουν αυτή την περίοδο σαν την οποιαδήποτε εποχή του χρόνου ώστε να μείνουν συγκεντρωμένοι στην ανάρρωση.   

Θεματολογία