ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Περί Πολιτισμού και Ενσυναίσθησης

Εν συναίσθηση
Στοχασμός και Διαλογισμός μέσα από την σωματική δραστηριότητα
Άρθρο του Άκη Κούβελα
Πολλές φορές για να καταλάβεις τον πολιτισμό και την παιδεία των Νεοελλήνων φτάνει να περπατήσεις η να τρέξεις η να κάνεις ποδήλατο σε ένα πεζόδρομο ποδηλατόδρομο. Θα δεις μηχανάκια να σε προσπερνούν ενώ ο δρόμος (η Θεσσαλονίκης πχ ) είναι δίπλα και άδεια, διάφοροι με σκυλιά κάνουν πηγαδάκια με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων και δεν μπορείς να περάσεις ποδηλαντώντας η τρέχοντας διότι δεν κάνουν καθόλου παραχώρηση ώστε να δώσουν χώρο, τα οποία σκυλιά τους αφοδεύουν η ουρούν σε αυτό το τερέν χωρίς να τα μαζεύουν (έχω δύο σκυλιά), από την άλλη ποδηλάτες που δεν οδηγούν εφ ενός ζυγού και πιάνουν όλο το τερέν χωρίς να σκέφτονται ότι και άλλοι κάνουν χρήση καθώς και οι πεζοί που δεν ξέρουν η και δρομείς ακόμα ότι πρέπει να περπατάς αντίθετα από τα τροχήλατα όταν δεν υπάρχει πεζόδρομος στο συγκεκριμένο σημείο και η σήμανση δείχνει προτεραιότητα στα ποδήλατα. Επίσης μία εταιρία χαμηλά στο Μοσχάτο παρκάρει φορτηγά της πάνω στον ποδηλατόδρομο και ξεφορτώνει . Σήμερα ήταν δύο συν δύο μηχανάκια Ρομά .
Το σημαντικό είναι ότι σε αυτό το τερέν συναντάς μαθητές γυμνασίου και λυκείου οι οποίοι στον τρόπο που περπατούν η καταλαμβάνουν το χώρο απλωμένοι σε όλο το πλάτος αποπνέουν μιά απόλυτη αλαζονεία στο πως καταλαβαίνουν ότι μόνο εμείς είμαστε και να σεβαστούν ένα άνθρωπο ,διαβάτη , ποδηλάτη η δρομέα ώστε να περιορίσουν το εύρος που καταλαμβάνουν και μάλιστα εκδηλώνουν με ασέβεια την διαμαρτυρία τους για το δικαίωμα του άλλου .
Το θέμα είναι ότι τρέξαμε και σήμερα και οι ενδορφίνες εκτινάχθηκαν και η ευφορία είναι διάχυτη στο σώμα και το πνεύμα μας. Μέσα από αυτή την διαδικασία που από τα πρώτα βήματα νιώθεις την επαφή με την αναπνοή σου, με τα πόδια σου , τα χέρια σου και όλο σου το σώμα συντελείται και μία πνευματική ένωση η οποία σε οδηγεί να αυτοπαρατηρήσαι και να ενδοσκοπείς να ανοίγει το μυαλό κα το πνεύμα ώστε να γίνεται πρόθυμο ακόμα και για αλλαγές. Το σίγουρο είναι ότι για να μπορεί να αλλάζει κάποιος τον εαυτό του θα πρέπει να μπει σε πνευματική διεργασία. Η εν συναίσθηση πχ θέλει ταπεινοφροσύνη, θέλει να μπει το εγώ πιο πίσω ,θέλει προσπάθεια για σεβασμό ,θέλει δοτικότητα, θέλει ειλικρίνεια και γνώθι σε εαυτόν .Εάν κάποιος προσπαθήσει να βγει από την παθητικότητα ,την αναβλητικότητα, την οκνηρία ,την απομόνωση και άλλες βλαπτικές συνήθεις οι οποίες τι κάνουν , βλάπτουν σοβαρά το πνεύμα, θα βρει τον δρόμο προς την ψυχική υγεία το οποίο είναι ένα υπέρτατο αγαθό....