ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Ομάδα Υποστήριξης Γονέων (παιδιών 6-15 ετών)

Οι εποχές έχουν αλλάξει και η οικογένεια έχει αποπροσανατολιστεί σε σχέση με το πως να αμυνθεί. Εννοώ πώς οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους. Το ερώτημα ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές θα μπορούσε να είναι ‘’πόσο αφυπνισμένοι είναι οι γονείς; ‘’ Η εμπειρία που έχω αποκομίσει από την δουλειά μου με τους εξαρτημένους (ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο, ίντερνετ) και τις οικογένειές τους είναι ότι κατά κύριο λόγο οι εξαρτήσεις δημιουργήθηκαν για να καλύψουν κάποια κενά. Οι γονείς χρειάζονται βοήθεια περισσότερο από ποτέ και μάλιστα, μιλάω για αυτούς που τα παιδιά τους είναι στην ηλικία 6 -12 ετών. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, αν θέλουμε να μιλήσουμε για πρόληψη, για παιδιά συναισθηματικά ασφαλή και αυτόνομα, για παιδιά που θα μάθουν την οριόθετηση, χρειάζεται να γίνει από τώρα.
 
Αν τη δουλειά που χρειάζεται τώρα, τη μεταθέσουν οι γονείς  για όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, θα είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν την αιτία. Ας καταλάβουν ότι η εξάρτηση από μια ουσία, ή το ίντερνετ είναι το σύμπτωμα και τότε οι απειλές, οι εκβιασμοί, η στείρα αντιπαράθεση και όποιο άλλο μέτρο δοκιμάσουν για σωφρονισμό δεν θα έχει επιτυχία, γιατί αυτό που παίρνει ο εξαρτημένος είναι η απόλυτη ευφορία.  Άλλοι το παρουσιάζουν με την επιστροφή στη μήτρα και άλλοι με χίλιους οργασμούς, οπότε είναι πολύ δύσκολο να το αφήσει κάποιος από τα χέρια του με αποτέλεσμα να πληρώσει το συγκινησιακό κόστος που του ζητείται όντας σε μια άνευ όρων παράδοση μέσα στην εξάρτησή του.
 
Πιστεύω ότι ένα μεγάλο δώρο που έχουν να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι το ‘’όχι’’, χωρίς να τα φοβούνται και να τα βλέπουν σαν ευάλωτα πλάσματα που θα σπάσουν με το παραμικρό αεράκι ματαίωσης, ορίου και μάθησης των συνεπειών των πράξεών τους. Είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί να μαθαίνει να βιώνει τις συνέπειες από τις πράξεις του, είναι σημαντικό να μαθαίνει την ύπαρξη κανόνων στο πλαίσιο του σπιτιού, για να συμπλεύσει με τους κανόνες του παιδικού σταθμού, του δημοτικού σχολειού ή τους κανόνες της παιδικής χαράς και του παιχνιδιού. Γιατί κανόνες υπάρχουν παντού τελικά και δεν γίνεται όλη τη δουλειά οι γονείς να την αναθέσουν στους δάσκαλους, στους φίλους, ή τους συμβούλους και τους θεραπευτές. 
 
Στον Ανθρώπινο Κήπο σχεδιάσαμε το πώς να ανταποκριθούμε, μετά από απαίτηση κάποιων γονέων, ώστε να δημιουργήσουμε ομάδες γονέων που έχουν παιδιά ηλικίας 6-15 ετών ώστε να τους υποστηρίξουμε στο δύσκολο έργο τους με τη διαπαιδαγώγηση, το ιντερνέτ, την ανορεξία, τη σχέση του ζευγαριού και το ποσό κοντά χρειάζεται να είναι στο παΐδι και οι δυο γονείς σε συνάρτηση χρόνου-ποιότητας, κρυφές συμμαχίες και τρίγωνα μέσα στην οικογένεια. Αν η οικογένεια διατηρεί τα όρια της, ή είναι διευρυμένη, ανοιχτή και ευάλωτη σε ξένες επιρροές και ποιο τίμημα είναι έτοιμη να πληρώσει η οικογένεια για τη βοήθεια που θα πάρει πχ από τους παππούδες ή για τα λίγα παραπάνω χρήματα που θα πάρει από την υπερωρία στον επαγγελματικό τομέα.
 
Αυτά και αρκετά αλλά μπορούμε να τα δουλεύουμε στις ομάδες γονέων στον Ανθρώπινο Κήπο. Είναι καλό να ξέρουν οι γονείς ότι μια ομάδα σπάει την απομόνωση και τη μοναξιά. Η αίσθηση ότι δεν συμβαίνει μόνο σε αυτούς και η ταύτιση μέσα σε μια ομάδα ομότιμων 
είναι ανακουφιστική και δίνει αίσθηση γαληνής και ασφάλειας. 
 
  • Ημερομηνία πρώτης συνάντησης Πέμπτη 2/10/2014  και κάθε 1η και 3η Πέμπτη του μήνα 19.30-21.00 στην κεντρική αίθουσα του Ανθρώπινου Κήπου. 
  • Το κόστος συμμετοχής είναι 20€ το μήνα ανά άτομο.
  • Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.
  • Για όποια διευκρίνιση μην διστάσετε να  επικοινωνήσετε μαζί μας.